Skip to content

Free Tool · No account required

South Dakota RV length limits

South Dakota's limits for motorhomes, trailers, triple towing and height, quoted from its own law. Enter your rig to check it.

The law in South Dakota

  • Motorhome: 45 ft

    "No motor vehicle may be operated upon a public highway if it has an overall length, inclusive of front and rear bumpers, in excess of forty-five feet."
  • Triple towing: With conditions

    "The provisions of §§ 32-22-9 to 32-22-11, inclusive, do not apply to a combination of vehicles consisting of a towing motor vehicle and two trailers which conform to the specifications contained in this section. ... The maximum length of the vehicles in this combination may not exceed seventy-five feet."
  • Height: 14 ft

    "no motor vehicle may operate upon a public highway if the maximum height of the vehicle, including the load on the vehicle, exceeds fourteen feet."
  • Width: 102 in (8 ft 6 in)

    "Except for self-propelled or towed farm machinery operated pursuant to § 32-22-3.2 or a recreation vehicle, no motor vehicle may operate upon a public highway if the width, measured at the widest points, either of the vehicle or the load, exceeds one hundred two inches, excluding any required safety equipment."

SDCL Chapter 32-22, Weight, Size and Load Restrictions (32-22-3, 32-22-5, 32-22-9, 32-22-12.1, 32-22-14), checked November 2026.

RV Length Limits by State
What do you drive?
ft
ft
ft

Truck and trailer or fifth wheel in South Dakota. Check before you go. We found no overall length rule for your truck and trailer in South Dakota's law.

Truck and trailer or fifth wheel · South Dakota

Check before you go

Check before you go. We found no overall length rule for your truck and trailer in South Dakota's law.

  • Overall length

    Not stated

    No rule for this found in the state's law. Ask the state DOT before you drive.

Width: 102 in (8 ft 6 in)

"Except for self-propelled or towed farm machinery operated pursuant to § 32-22-3.2 or a recreation vehicle, no motor vehicle may operate upon a public highway if the width, measured at the widest points, either of the vehicle or the load, exceeds one hundred two inches, excluding any required safety equipment."
"The recreation vehicle exception provided by this section applies to excess width which is attributable to an appurtenance, excluding required safety equipment, which does not exceed six inches beyond either sidewall of the vehicle."
"For the purposes of this section, an appurtenance is an integral part of a vehicle and includes awnings, grab handles, lighting equipment, cameras, and vents."
More from South Dakota's law
"Except as provided by §§ 32-19-8, 32-22-8.1, 32-22-10, 32-22-11, 32-22-12.1, and 32-22-12.2, any combination of vehicles consisting of more than two units, including a truck, tractor, or towing vehicle, may not operate on a public highway."
"Unless otherwise signed, any motor vehicle may travel upon any segment of the national system of interstate and defense highways and the state trunk highway system if the vehicle is operated within the following length limitation: ... Eighty feet on the overall length of a straight truck-trailer combination"

See your rig against every state's limits

A guide to each state's published law, not legal advice. Lengths are measured as each state's law says (bumpers and hitches count in most); posted signs, local roads and permits can differ. The linked law is the authority.

  • Each state's own law, quoted
  • Motorhome, trailer or triple tow
  • Every state on your trip at once

Where to stay in South Dakota

35 RV parks listed in South Dakota.

See South Dakota RV parks

Common questions

RV length and towing questions

45 ft. South Dakota's law says: "No motor vehicle may be operated upon a public highway if it has an overall length, inclusive of front and rear bumpers, in excess of forty-five feet."

With conditions. South Dakota's law says: "The provisions of §§ 32-22-9 to 32-22-11, inclusive, do not apply to a combination of vehicles consisting of a towing motor vehicle and two trailers which conform to the specifications contained in this section. ... The maximum length of the vehicles in this combination may not exceed seventy-five feet."